Csekkbefizetés módjai


Postán készpénzzel

Postai készpénzes csekkbefizetésnél 300 ezer forint feletti befizetés esetén a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről szóló törvényben előírt átvilágítási intézkedések alapján a befizetésnél szükség lehet adatfelvételre, okmánymásolásra.

Postán bankkártyával

Postai bankkártyás fizetés esetén erre nincs szükség, mert a bankkártya önmagában azonosítja az ügyfelet. A kisebb posták nem mindig rendelkeznek POS terminállal a bankkártyás fizetéshez, ezért ezt előzetesen érdemes ellenőrizni.

Postai automatával

Postai automatákon keresztül valamennyi típusú sárga és fehér csekket be lehet fizetni az automata elhelyezésére szolgáló posta, illetve egyéb intézmény nyitvatartási idején belül, bankkártyával, vagy készpénzzel – az automata által lehetővé tett fizetési módoktól függően. Amennyiben bankkártyával fizet, az automatán történő csekkfeladás bankkártyás vásárlásnak minősül. Készpénzes fizetés esetén az automaták a Magyarország területén törvényes fizetőeszköznek minősülő forint bankjegyeket és pénzérméket fogadják el, illetve adják vissza, továbbá a kerekítésre vonatkozó jogszabályban előírtak szerint járnak el.

QR kóddal

A QR kóddal ellátott papír alapú csekkeket mobiltelefonról is be lehet fizetni a szükséges applikáció letöltésével. A csekkbefizetés a kártyabirtokos ügyfél bankszámlájának terhére történik. Ez a tranzakció bankkártyás vásárlásnak minősül.

Internetbankon keresztül

Csekkbefizetést internetbankon keresztül is el lehet végezni utalással, ehhez csupán meg kell adni a csekken szereplő számlaszámot és egyéb adatokat. Egyes internetbankokban van külön csekkbefizetés menüpont is.

Posták listája

Munkaszüneti napok 2024-ben
Kapcsolat Adatvédelem